A hölgyek Hólyaghurutjáról

későbbiekben hólyaghurut

 

A hólyaghurutra hajlamosító tényezők

 

A hólyaggyulladás kialakulása

Felfázást tartják sokan a felelősnek a hólyaghurut kialakulásáért, de ez csak nagyon kis százalékban van így; mert a hideg csak a helyi immunválasz csökkentésén keresztül fejti ki a negatív hatást.
Valójában a gát és a végbél környékéről baktériumok (amelyek közül leggyakoribb az E. coli) jutnak a hüvelybe és a húgycsövön keresztül a hólyagba, ahol gyorsan elszaporodnak. De nem minden esetben alakul ki hólyaghurut, mert a vizelet kimossa a hólyagból a baktériumokat, de az esetek felében a baktériumok megtapadnak a hólyag falán és gyulladásos reakciót indítanak el. A gyulladás során a hólyag belső faláról a nyálkahártya lelökődik és ez erős fájdalommal jár.

 

A hólyaghurut tünetei

Sexuális aktus után hirtelen fellépő gyakori, időnként parancsoló jellegű vizelési inger fokozódó jelleggel éjjel nappal.
Gyakori kis porciójú, égő, csípő érzéssel kísért vizeletürítés.
A vizeletürítés végén a húgycsőben metsző fájdalom, amelyet néhány másodpercig tartó fájdalmas hólyagnyak-kontrakciók, összehúzódások, ún. tenezmusok követnek véres vizelettel, véralvadékkal.
Kellemetlen, de nem elviselhetetlen időszakos vagy állandó égési vagy teltségi érzés van a húgyhólyagtájon, amelynek intenzitása a húgyhólyag telítődésével illetve a vizeletürítéssel folytonosan változik.
Elesettség, étvágytalanság, diszkomfortérzés, hőemelkedés, láz kísérheti.

 

 

A hólyaghurut jellemzői:

a panaszok 50 százalékában a panaszok sok folyadék fogyasztásával megszűnnek

 

Teendők hólyaghurut esetén

A panaszok ismételt jelentkezése esetén addig, amíg orvosi vizsgálatra kerül


A hólyaghurut kezelése

A korszerű kezelés jelenlegi elve

a húgyhólyagban elszaporodó baktériumok ellen néhány napos célzott kezelés elegendő

A gyógyulás feltételei:

 

Ha a kezelés nem megfelelő, akkor gyakran visszatérő, idült panasszá válik, amely megkeseríti az életét.
Fájdalom az alhasban, hólyagtájon, húgycsőben, gyakori vizelési inger, kellemetlen vizelés
Zavarja a mindennapi életét, közérzete rossz, türelmetlen, orvosait váltogatja,
az antibiotikumok változnak, panaszai egyre agresszívabb formában térnek vissza, a páciens egyre kétségbeesettebb, mert úgy érzi problémája megoldatlan marad és helyzetét kilátástalannak látja.
Fokozza kétségbeesését, hogy
a sexuális élete nem működik, mert részben a sexuális együttlét után kiújulnak vagy fokozódnak a panaszai, ezért már előre fél az aktustól vagy egyáltalán nem él sexuális életet, ezért párkapcsolata rossz, nem működik, vagy a szakítás veszélyezteti.
Ezért nagyon fontos a kiújulás elkerülése, a MEGELŐZÉS

 

Óvintézkedések (megelőzés)
a hólyaghurut visszatérésének elkerülésére, kiújulására


Amit a hólyaghurutról FONTOS TUDNI!

Az esetek felében a baktériumok megtapadnak a hólyag falán. A létrejövő gyulladásos reakció miatt a hólyag belső faláról a nyálkahártya lelökődik, ami erős fájdalmat okoz.